Pöydän kattajan muistilista
1. Suunnittele hyvin
- Valitse juhlan luonteeseen ja vuodenaikaan sopiva pöytäliina.
- Mieti mitä ruokailu- ja tarjoiluastioita tarvitset, tarkista niiden puhtaus ja kiillota hopeat tarvittaessa.
2. Pöytä- ja lautasliinat
- Pese ja silitä kankaiset lautas- ja pöytäliinat valmiiksi hyvissä ajoin.
- Suurten ja arvokkaiden juhlien liinat ovat aina kankaisia. Älä huoli vaikket osaisikaan hienoja taitoksia, kauniista materiaalista valmistettu lautasliina on kauneimmillaan sellaisenaan taitettuna tai rullalle käärittynä.
3. Varaa tilaa
- Varaa kullekin ruokailijalle noin 60 cm tilaa, jotta vieraat voivat istua mukavasti.
4. Katelautaset
- Jos käytät katelautasia, kata ne ensimmäiseksi kunkin ruokailijan paikalle ja aseta niille vuorollaan alku- ja pääruokien lautaset. Alkuruokalautasen voi kattaa katelautaselle valmiiksi silloin, kun alkuruoka on kylmä.
- Käytä mielikuvitustasi katelautasen valinnassa, se voi olla eri värinen kuin muu astiasto tai kokonaan eri materiaalista.
- Sijoita katelautanen kahden sentin päähän pöydän reunasta ja kohdakkain vastakkaisen puolen kanssa.
Ruokailuvälineiden käyttö- ja kattausjärjestys:
1. keittolusikka
2. kalaveitsi ja -haarukka
3. pääruoan veitsi ja haarukka
4. jälkuokalusikka ja -haarukka
5. Aterimet
- Aterimet katetaan lautasen viereen käyttöjärjestyksessä, ulkoa sisäänpäin lautasesta katsoen, niin kuin niitä aterioitaessakin käytetään.
- Aseta haarukat katelautasen vasemmalle puolelle piikit ylöspäin ja veitset oikealle terä lautasta kohti.
- Kata jälkiruokahaarukka ja -lusikka lautasen yläpuolelle, haarukka alimmaksi varsi vasemmalle osoittaen ja lusikka haarukan yläpuolelle varsi oikealle osoittaen.
6. Lasit
- Asettele lasit katelautasen oikean yläkulman taakse käyttöjärjestyksessä
7. Leipälautanen
- Leipälautasen paikka on kattauksen vasemmalla puolella haarukoiden vieressä, tai heti niiden yläpuolella.
8. Rapupöytään sormien huuhtelukupit
- Jos tarjoat jotain käsin syötävää (esimerkiksi rapuja), tuo jokaiselle ruokailijalle huuhtelukupit. Huuhtelukupissa kastellaan vain sormenpäät.
9. Pöytäkortit
- Pöytäkortit, joihin on selvästi tekstattu vieraan nimi, asetellaan korkeimman lasin päälle tai lasin viereen vasemmalle.
10. Menukortit
- Menukortin paikka on katteen oikealla puolella. Kirjoita menukorttiin tarjottavat ruoat ja juomat tarjoilujärjestyksessä.
Lähde: Uusi Käytöksen kultainen kirja, Sirkka Lassila, WSOY
Leena Kalliokoski
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.