Kattauksella on juhla-aterialla tärkeä rooli. Se herättää ruokahalun ja virittää juhlatunnelmaan. Pöydän kattaminen on hauskaa ja luovaa puuhaa, parhaimmillaan astioiden muodon ja värien leikkiä. Kun tunnet perussäännöt, voit päästää luovuuden irti. Nappaa juhlakattauksen perusohjeet tästä.
Pöydän kattajan muistilista

1. Suunnittele hyvin

  • Valitse juhlan luonteeseen ja vuodenaikaan sopiva pöytäliina.
  • Mieti mitä ruokailu- ja tarjoiluastioita tarvitset, tarkista niiden puhtaus ja kiillota hopeat tarvittaessa.

2. Pöytä- ja lautasliinat

  • Pese ja silitä kankaiset lautas- ja pöytäliinat valmiiksi hyvissä ajoin.
  • Suurten ja arvokkaiden juhlien liinat ovat aina kankaisia. Älä huoli vaikket osaisikaan hienoja taitoksia, kauniista materiaalista valmistettu lautasliina on kauneimmillaan sellaisenaan taitettuna tai rullalle käärittynä.

3. Varaa tilaa

  • Varaa kullekin ruokailijalle noin 60 cm tilaa, jotta vieraat voivat istua mukavasti.

4. Katelautaset

  • Jos käytät katelautasia, kata ne ensimmäiseksi kunkin ruokailijan paikalle ja aseta niille vuorollaan alku- ja pääruokien lautaset. Alkuruokalautasen voi kattaa katelautaselle valmiiksi silloin, kun alkuruoka on kylmä.
  • Käytä mielikuvitustasi katelautasen valinnassa, se voi olla eri värinen kuin muu astiasto tai kokonaan eri materiaalista.
  • Sijoita katelautanen kahden sentin päähän pöydän reunasta ja kohdakkain vastakkaisen puolen kanssa.
Ruokailuvälineiden käyttö- ja kattausjärjestys:

1. keittolusikka
2. kalaveitsi ja -haarukka
3. pääruoan veitsi ja haarukka
4. jälkuokalusikka ja -haarukka

5. Aterimet

  • Aterimet katetaan lautasen viereen käyttöjärjestyksessä, ulkoa sisäänpäin lautasesta katsoen, niin kuin niitä aterioitaessakin käytetään.
  • Aseta haarukat katelautasen vasemmalle puolelle piikit ylöspäin ja veitset oikealle terä lautasta kohti.
  • Kata jälkiruokahaarukka ja -lusikka lautasen yläpuolelle, haarukka alimmaksi varsi vasemmalle osoittaen ja lusikka haarukan yläpuolelle varsi oikealle osoittaen.

6. Lasit

  • Asettele lasit katelautasen oikean yläkulman taakse käyttöjärjestyksessä


7. Leipälautanen

  • Leipälautasen paikka on kattauksen vasemmalla puolella haarukoiden vieressä, tai heti niiden yläpuolella.


8. Rapupöytään sormien huuhtelukupit

  • Jos tarjoat jotain käsin syötävää (esimerkiksi rapuja), tuo jokaiselle ruokailijalle huuhtelukupit. Huuhtelukupissa kastellaan vain sormenpäät.


9. Pöytäkortit

  • Pöytäkortit, joihin on selvästi tekstattu vieraan nimi, asetellaan korkeimman lasin päälle tai lasin viereen vasemmalle.


10. Menukortit

  • Menukortin paikka on katteen oikealla puolella. Kirjoita menukorttiin tarjottavat ruoat ja juomat tarjoilujärjestyksessä.


Lähde: Uusi Käytöksen kultainen kirja, Sirkka Lassila, WSOY
Leena Kalliokoski

Lähde: ellit