Hääpäivän voi viettää muutenkin kuin juhlimalla ”päivän prinsessana”. Vaikka häät yleensä tuovat mieleen vähintään sadan hengen pirskeet tiettyine ohjelmanumeroineen, löytyy pienellä penkomisella monenlaisia ideoita pienen, noin parinkymmenen hengen, hääjuhlan viettämiseksi.

Bilehäät, luontohäät, elämyshäät, salahäät..? Poimikaa Ellien häälistan ideoista mieleisenne ja muokatkaa juhlasta omannäköisenne. Ideat on kerätty sekä Ellien keskusteluarkistoista että haastattelemalla. Kaikki häät on toteutettu pienellä vierasjoukolla tai jopa ilman vieraita, mutta mikään ei tietysti estä laajentamasta vieraslistaa.

Bilehäät

Sukulaiset ja kaverit voi kutsua esimerkiksi kotiin grillijuhliin, synttäreille tai vaikkapa vain baariin naimisiinmenon johdosta. Juhlien teeman voi kertoa etukäteen tai sitten se voi tulla kutsutuille yllättävänä tietona juuri ennen juhlia tai vasta juhlissa. ”Me emme varoittaneet ketään etukäteen: kesken muka-tupareiden musiikki vain vaihtui häämarssiksi ja pappi ilmestyi vihkimään meidät”, eräs rouva muistelee. ”Oli ihana nähdä ihmisten aidot reaktiot. Kaveri miehineen sentään heltyi vastaavassa tilanteessa paljastamaan juhlien todellisen aiheen tuleville appivanhemmille vuorokautta aiemmin: ehtivät hieman sulatella asiaa.”

Elämyshäät

Naimisiin voi mennä kuumailmapallossa, benjihypyn tai tandemliiton jälkeen – melkein missä vain, kunhan näkee etukäteen hieman vaivaa. Jos idea on kovin säästä riippuvainen, kannattaa varautua siihen, että suunnitelmat voivat matkan varrella muuttua tai ainakin siirtyä. Elämyksellistä voi olla sekin, että juhlilla on tietty teema, kuten naamiaiset, tai juhlat on toteutettu esimerkiksi keskiaikaisten juhlamenojen tyyliin.

Luontohäät

Vesi on suomalaisille tärkeä elementti, joten moni onkin kirjaimellisesti purjehtinut avioliiton satamaan. Jos ette omista omaa venettä tai se ei ole tarpeeksi tilava, voi vesikulkuvälineitä vuokrata vesibusseista purjehduslaivoihin. Vihkimisen voi suorittaa veneessä tai jos haluaa seistä h-hetkellä hieman tukevammin maan kamaralla, monissa saarissa on kauniita vanhoja kirkkoja, tai juhlapaikkana voi olla esimerkiksi majakka.

Myös kaunis ranta tai vihreä metsä voi olla hyvä hääpaikka. Se, joka ei halua olla aivan luonnon armoilla, järjestää luonnonläheiset juhlansa vaikkapa mökillä. ”Jos on kihlautunut tunturin laella, ei ajatus häistä pöyhkeässä ravintolassa tunnu omalta”, sanoo nainen, joka vihittiin suurten puiden katveessa omalla pihalla.

Salahäät

Sitä ei tapahdu vain jenkkileffoissa, vaan myös suomalaisessa arkielämässä: vihille voi mennä Las Vegasissa tai muualla ulkomailla. ”Tuntui hankalalta rajata vierasjoukkoa ja muutenkin järjestää häitä, joten päätimme todella repäistä ja mennä naimisiin yllätyksenä ja kaukana kotoa”, Amerikassa vihkiytynyt perustelee.

Kesymmin salavihkimisen voi hoitaa vaikkapa kotikirkossa tai lähimmässä maistraatissa. Sen, milloin ja miten asiasta kerrotaan omaisille ja tuttaville, kukin pari päättäköön itse. ”Äiti ei olisi ymmärtänyt, että haluamme mennä naimisiin kahden kesken ja ilman varsinaista hääjuhlaa”, eräs vihille ”karannut” rouva sanoo. ”Soitin seuraavana päivänä ja kerroin olevani häämatkalla.”

Muuten vaan pienet häät

Vaikka hulppeita ideoita lukiessa saattaakin vaikuttaa, ettei pieniä häitä voi järjestää ilman suurta ideaa, suuret tunteet riittävät. Niiden kunniaksi moni pari on käynyt kahdestaan tai muutaman vieraan kanssa vihkimisen jälkeen ravintolassa syömässä tai tarjonnut kakkukahvit kotonaan. Kesäinen piknik tai lettukestit ystävien kanssa voivat nostaa häähumun huippuunsa.

On myös mahdollista järjestää perinteiset häät minikoossa. ”Meillä on periaatteessa kaikki se, mitä häihin yleensä liitetään: on hääpuku, kirkkovihkiminen ja häävastaanotto vuokratussa, koristellussa juhlatilassa. On pohdittu ruokalistaa ja tehty kutsukortteja. Morsiamen isä pitää puheen ja häävalssikin on tarkoitus tanssia. Ainoastaan leikeistä taidamme karsia: kun vieraita on kymmenen, ei morsiamen ryöstö kuulosta kovin hyvältä ohjelmanumerolta”, marraskuussa avioituva morsmaikku kertoo. ”Haluamme ottaa perinteistä parhaimmat palat, mutta emme vain kaipaa isoa juhlaa itsellemme. Suon sen toki muille, mutta itselläni olisi luultavasti olo kuin naamiaisissa, jos olisin satapäisen vierasjoukon keskipisteenä.”

Lähde: Ellit
Teksti: Jenni Saarilahti / A4 Media Oy (31.10.2005)