Jos toinen vihittävistä ei kuulu kristilliseen kirkkoon tai sellaiseen uskontokuntaan, jolla on opetusministeriön myöntämä vihkimislupa, voidaan toteuttaa avioliiton siunaus, joka muistuttaa varsin paljon vihkitoimitusta.  

Vihkitoimituksen kulku pääpiirteittäin [vaihtoehtoiset, ei välttämättömät osat hakasuluissa]

1. Alkusoitto (häämarssi).
Vihkipari saapuu alttarille, seurakunta nousee soiton ajaksi seisomaan.

2. Alkusiunaus

3. Johdanto

[4. Psalmi]

5. Rukous

6. Raamatunlukua

7. Vihkipuhe

8. Vihkikysymykset.
Kysymys voi olla muodoltaan "uskollisuutta ja rakkautta myötä- ja vastoinkäymisessä" tai "uskollinen ja rakastaa häntä hyvinä ja pahoina päivinä aina kuolemaan asti". Morsian ja sulhanen vastaavat tahdon.

9. Sormusrukous
Vihittävät voivat polvistua. Sulhanen antaa papille - usein bast-main pitämän - sormuksen, tai kahta sormusta käytettäessä sulhanen ja morsian antavat sormukset papille. Sormusrukouksen jälkeen pappi antaa vihkisormuksen sulhaselle, joka pujottaa sen morsiamen vasemman käden nimettömään. Jos käytetään kahta sormusta, pappi antaa vihittäville sormukset jotka panevat ne toistensa vasemman käden nimettömään. Haluttaessa käytetään sormuslupausta ennen sormuksen / sormuksien panemista sormeen.

[10. Sormuslupaukset]
Sulhanen ja morsian pitävät yhdessä sormusta ja sulhanen sanoo: "Minä K.K. otan sinut..." Ottaessaan vastaan sormusta, morsian sanoo sulhaselleen: "Minä N.N. otan sinut... " tai "Minä K.K. rakastan sinua N.N. Haluan jakaa ilot ja surut kanssasi ja olla sinulle uskollinen, kunnes kuolema meidät erottaa", jolloin morsian vastaa "Minä rakastan sinia, KK... " Lupaus on myös mahdollista toistaa papin jäljessä lause lauseelta, jolloin sanojen unohtumista ei tarvitse pelätä.

11. Avioliiton vahvistaminen ja aviopuolisoiden siunaaminen
Vahvistamisen jälkeen hyvä paikka hääsuudelmalle, siunauksen ajaksi on hyvä polvistua.

[12. Virsi tai muuta sopivaa musiikkia]

13. Yhteinen esirukous
Rukous voidaan valmistella yhdessä vihkitoimitukseen osallistuvien kanssa, jolloin esimerkiksi vihittävien vanhemmat, sisarukset, kummit ja ystävät voivat osallistua luontevasti.

14. Isä meidän
Lausutaan yhteen ääneen

15. Siunaus

[16. Lähettäminen]
Tässä yhteydessä pappi usein ojentaa morsiamen kotiseurakunnan lahjoittaman vihkiraamatun.

17. Päätösmusiikki
Hääpari poistuu alttarilta, seurakunta nousee seisomaan.